Eczacılar İşsiz Kalır Mı?

Meslek seçecek öğrencilerin en büyük endişesi mezun olduktan sonra iş bulabilir miyim korkusudur. Bu korku neredeyse tüm mesleklerde bulunuyor. Eczacılık bölümünü seçecekler de acaba eczacılık mezunu işsiz kalır mı diye merak ediyor. Bu yazıda eczacılar işsiz kalır mı sorusuna yanıt arayacağız.

Üniversite mezunlarının işsiz kalmasının nedeni mezun sayısıdır. Öğrenciler üniversite okumak istiyor. Devlet de sayısız üniversite açıyor. Bu da sayısız mezun demek. Ama mezun alınan alanda o kadar da fazla kişiye ihtiyaç olmuyor genelde. Bunun sonucu da doğal olarak işsizlik. Bu durum neredeyse her bölüm için böyledir.

Kontenjan artışları devam ederse eczacılar da gelecekte işsiz kalabilir. Ancak şu an için eczacılık iş bulma konusunda hala en avantajlı bölümler arasında yer alıyor. Bunu da göz ardı etmemek gerekiyor.

eczacılar işsiz kalır mı

Eczacıların Çalışma Olanakları

Eczacıların iş ve çalışma olanakları denince aklımıza direk eczane açmak gerekiyor. Gerçekten de iyi bir yerde eczane açmak güzel para kazanmak demek. Ancak yoğun çalışan bir eczane demek çok çalışmak demektir. Yine de para kazandığınız sürece çok çalışmaktan şikayet edeceğinizi sanmıyorum.

Eczacılık elbette sanıldığı gibi eczane açmaktan ibaret değildir. Eczacılık mezunlarının yönelebileceği birçok alan vardır. Bunlardan ilk akla gelen hastane eczacılığıdır. Eskiden KPSS gündeminde olan bu konu artık kurayla yapılıyor.

Eczacılıkta atama var mı sorusuna da bu vesileyle yanıt verelim. Evet, sene içinde belirli dönemlerde başvuruya göre kurayla atama yapılıyor. Ancak kontenjanların yeteri kadar yüksek olmadığını belirtelim.

Eczacılık ilaç firmalarında, sosyal güven kurumunda, sağlık bakanlığında çalışabilir. Ayrıca EUS (Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı) ile klinik eczacı da olunabilir.

Bütün bunlar bir arada düşünüldüğünde eczalıkta işsiz kalma şu an için düşük ihtimal diyebiliriz. Her yıl ortalama 3 bin 500 kişi eczacılık bölümüne giriyor. Bu sayı daha da artmazsa bir şekilde iş olanakları olacaktır.

Eczacılık Okumanın Avantaj ve Dezavantajları

Her bölümde olduğu gibi eczacılıkta da çeşitli avantaj ve dezavantajlar bulunuyor. Tercih yaparken işsiz kalma korkusunun yanında bunları da göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Eczacılık okumanın avantajları maddeler halinde şöyle sıralanabilir:

  • Sağlık sektörü olduğu için bitmeyen bir meslektir.
  • İş bulma ve eczane açarak iş kurma imkanı yüksektir.
  • İyi bir yerde eczane açıldığında yüksek gelir elde edilebilir.
  • Serbest eczacılık dışında kamuda çalışma olanakları da vardır.

Eczacılık okumanın dezavantajları maddeler halinde şöyle sıralanabilir:

  • Eğitim süreci diğer birçok bölüme göre daha zordur.
  • 4 yıllık eğitim yerine 5 yıllık eğitim alırsınız.
  • Mezun sayısı bu meslekte de giderek artmaktadır.
  • Eczane açma şartları eskisine göre zorlaşmıştır.
  • Rakip arttıkça meslekte maddi kazanç zorlaşmaktadır.

Eczacılık eğitimi diğer bazı bölümlere göre daha ağır olmasına rağmen eczacılık okuyanların yorumları bölümü sevdiğiniz zaman zorlanmadığınız yönünde. Bununla ilgili daha önce eczacılık dersleri zor mu başlıklı bir yazı yayımlamıştık.

Leave a Comment