Fizik ile İlgili Meslekler

Fizik bilimi tabiat bilimlerinin en önde gelenidir. Durum böyle olunca birçok kişi fizikle ilgilenmek istiyor. Ancak eğitim hayatı sona eriyor ve insanlar bir şekilde para kazanmak da istiyor. Bu yazıda fizik ile ilgili meslekler üzerinde duracağız.

Aşağıda sıraladığımız meslekler öyle ya da böyle fizik dersiyle ilişkilidir. Bazı mesleklerin ilişkisi çok yoğunken bazıları ise daha az düzeyde fizik içermektedir.

Fizik ile ilgili meslekler şöyle sıralanabilir:

  • Fizik öğretmenliği (Lise)
  • Fizik araştırmacısı (üniversite)
  • Fizik mühendisliği
  • Fizik laboratuvar teknikerliği
  • Astronomi ve uzay bilimleri uzmanlığı
  • Nükleer enerji mühendisliği
  • Elektrik – elektronik mühendisliği
  • Jeofizik mühendisliği
  • Makine mühendisliği
  • Uçak mühendisliği
  • Metalürji mühendisliği
  • İnşaat mühendisliği

Fizikle en çok ilgili mesleklerden bazıları bunlardır. Listede çok sayıda mühendislik olduğunu fark etmişsinizdir. Özellikle teknik alandaki mühendislikler fizikle son derece iç içedir.

Fizik ile ilgili meslekler

Fizik Meslekleri ve Açıklamaları

Yukarıda liste olarak paylaştığımız mesleklerin kısa da olsa açıklamalarını sunalım. Böylece fizikle ilgili meslek tercihi yapacak adaylar için de bir ön bilgilendirme olacaktır.

İlgili yazı: Kimya ile ilgili meslekler

Fizik Öğretmenliği

Fizikle ilgili meslek denince ilk akla gelecek şey lise fizik öğretmenliği olacaktır elbette. Fizik öğretmeninin lisedeki temel görevi zorunlu olan fizik dersini öğrencilere okutmaktır. Burada temel düzey fizik bilgisi ön planda olmaktadır. Öğretmenin görevi MEB müfredatı doğrultusunda bu dersle ilgili becerileri öğrencilere kazandırmaktır.

Devlet okullarında fizik dersi zorunlu bir ders olduğu için burada kadrolu öğretmen olarak çalışabilirler. Aynı zamanda özel eğitim kurumlarında ya da kurs ve etüt merkezlerinde de çalışabilirler.

Fizik öğretmenliği temel düzey fizikle ilgilidir. Ancak isteyen kendini fizik konusunda geliştirebilir.

Fizik Araştırmacısı

Fizik araştırmacıları birer bilim insanıdır. Üniversite bünyesinde fizik bilimiyle uğraşırlar. Hemen fizikle ilgili bilimsel çalışma yapmak hem de üniversite düzeyinde fizik dersi vermek fizik araştırmacılarının görevleri arasındadır.

Doğa bilimlerinin temeli fizik olduğundan tabiat bilimleriyle uğraşan neredeyse herkesin fiziği bilmesi gerekir. Bu açıdan bu alanda sürekli araştırmalar yapılması ve bunların geliştirilmesi gerekir.

Fizik Mühendisliği

Yukarıda da belirttiğimiz gibi aslında mühendislik denince fizikten bağımsız düşünmek pek kolay değildir. Bu nedenle çoğu mühendislikte fizik bilimi ön plandadır. Bununla birlikte fizik mühendisliği dediğimiz alanın temel ilgi noktası fiziktir.

Fizik mühendisliğinde esas olay diğer mühendisliklerle etkileşim kurarak fizik bilimini mühendislik için kullanmaktır. Örneğin geliştirilecek bir teknolojik cihazın fiziksel özellikler ve mühendislik açısından faydası fizik mühendislerinin inceleme alanındadır.

Fizik Laboratuvar Teknikerliği

Laboratuvar işleri ciddi işlerdir. Özellikle büyük bilim merkezlerinde ciddi laboratuvarlar bulunmaktadır. Bu laboratuvarların da çeşitli işlerde kullanılacak teknikerlere ihtiyaçları vardır.

Laboratuvar teknikerleri olayların direk içerisinde yani mutfağında yer alır. Fiziğin uygulama alanından keyif alanlar için zevkli bir uğraştır.

Astronomi ve Uzay Bilimleri Uzmanlığı

Evrenimiz çok geniştir. Evrendekileri incelemek de modern fiziğin öncelikle görevlerinden biridir. Astronomi ve uzay bilimleri bu alanda gelişmiş alandır. Bu alanda uzmanlaşmak istiyorsanız üniversitelerin ilgili kürsülerinde akademik kariyer yapmanız gerekir.

Güneş, yıldızlar, gezegenler, kara delikler ve gök taşları hepsi fizik biliminin ilkelerine göre hareket etmektedir. Uzayla ilgili bilgilerimizi biz fizik bilimi sayesinde geliştirmekteyiz.

Nükleer Enerji Mühendisliği

Nükleer enerji bugün neredeyse her ülkenin hevesli olduğu bir yenilenebilir enerji kaynağıdır. Ancak nükleer enerji aynı düzeyde yüksek teknoloji gerektirir ve birçok büyük riski de içerisinde barındırır.

Durum böyle olunca nükleer enerjiyle ilgili uzmanlara ihtiyaç vardır. Elektrik ve enerji gibi kavramlar da birer mühendislik kavramı oldukları için nükleer enerji mühendisleri nükleer enerjinin üretilmesi, ekonomik açıdan verimli olarak kullanılması gibi amaçlara hizmet ederler.

Elektrik – Elektronik Mühendisliği

Elektrik ve elektronik mühendisliği elektrik, devreler ve buna bağlı teknolojiler üzerinde yoğunlaşmış bir mühendisliktir. Elektrik ise doğrudan bir fizik alt dalıdır. Dolayısıyla bu alan da doğrudan fizik ile ilgili meslekler kategorisinde yer almaktadır.

Elektrik – elektronik mühendisi olduğunuz zaman daha çok fiziğin elektrik ve manyetizma alanıyla ilgilenirsiniz.

Jeofizik Mühendisliği

Jeoloji dünyayı inceler. Jeofizik ise fizik bilimini kullanarak yer şekillerinin özelliklerinin tespit edilmesi, deprem çalışmaları, zemin etüdü gibi konularda ilgilidir.

Jeofizik mühendisleri madenlerin ve minerallerin aranması, bunların işlenmeye hazır hale getirilmesi gibi konularda da çalışırlar.

Makine Mühendisliği

Makine mühendisleri makineleri inceler ve bunları geliştirirler. İşin aslı şu ki yaşadığımız çağ bir makine çağıdır. Çevremizde irili ufaklı bir sürü makine yer almaktadır. Bunların ötesinde sanayide kullanılan çok daha büyük kapasiteli makineler ekonominin önemli yapı taşlarıdır.

Makinelerin temel çalışma mantığı fizik bilimiyle açıklanmaktadır. Makinelerde enerji çok önemli bir konudur. Yakıtlardan enerji elde edilmesi termodinamik alanının bir sonucudur.Mühendisler sorun çözmek ve ekonomik düşünmek zorundadır. Dolayısıyla bir makine mühendisinin maliyetleri göz önünde bulundurması ve buna göre tasarım gerçekleştirmesi gerekir.

Makine mühendisleri otomotiv, ısıtma, soğutma, asansör gibi çeşitli sektörlere yönelerek burada çalışabilirler.

Uçak Mühendisliği

Uçaklar insanların ürettiği teknolojik ürünlerin ne seviyeye ulaştığının önemli bir göstergesidir. Tonlarca yükün ve canlının hava yoluyla taşınması müthiş bir teknoloji gerektirir. Üst düzey olan bu teknoloji herkeste bulunmaz.

Uçakların uçması tamamıyla fizik kanunlarıyla ilişkilidir. Ayrıca uçaklarda üretim, maliyet gibi konular mühendislik planlamalarıyla ilişkilidir. Uçak mühendisleri her ikisine birden hakim olan profesyonel çalışanlardır.

Metalürji Mühendisliği

Metalürji mühendisliği veya metalürji ve malzeme mühendisliği de şüphesiz fiziğin yaygın olarak kullanıldığı mühendislik alanlarından biridir. Çünkü incelediğiniz şey temelde maddedir. Maddenin çeşitli fiziksel özellikleri bu alanda ön plana çıkmaktadır.

Fizik bilimi temelde maddeyi inceler. Metalürji gibi alanlarda da madde ve özellikleri çok önemlidir. Bu nedenle bu tür alanlarda katıhal fiziği gibi fizik alt dalları yoğun kullanılır.

İnşaat Mühendisliği

Ülkemizde en yaygın mühendisliklerden biri de inşaat mühendisliğidir. İnşaat mühendisleri sadece bina yapmakla kalmaz aynı zamanda baraj, köprü, otoyol hava limanı gibi büyük yapılar da inşa eder. İnşaatta yapıların sağlamlığı için fizik yasalarından faydalanmak gereklidir.

Statik, mukavemet, dinamik gibi alanlar inşaat mühendisliği için temel arz eder. Bu açıdan bakıldığında inşaat mühendisliği de fizikle ilgili meslekler sınıfında yer almaktadır.

Fizik ile ilgili mesleklerin başlıcaları bunlardır. Bunlar dışında da mühendislik alanları başta olmak üzere birçok alanda fizik bilgisine ihtiyaç duyulmaktadır.

Leave a Comment