Avukatlar İşsiz Kalır Mı?

Meslek seçerken işsiz kalma korkusu önemli bir korku artık. Bunun ana nedeni ihtiyaç üzerinde her mesleğe talep olmasıdır. Eskiden daha düşük bölümler için olan bu sorun artık neredeyse her bölüm ve meslek için geçerli hale geldi. Bu yazıda çok merak edilen avukatlar işsiz kalır mı sorusu üzerinde duracağız. Bu soru hem hukuk seçmek isteyen öğrenciler hem de hukuk öğrencileri tarafından oldukça merak ediliyor.

Soruyu hukuk mezunları olarak sorduğunuzda elbette durum değişiyor. Çünkü bildiğimiz gibi hukuk mezunları sadece avukat olmuyorlar. Savcı ve hakimler de birer hukuk mezunudur. Ancak avukatlar işsiz kalır mı sorusundan biz hukuk bitirmiş ve meslek olarak avukatlığı seçmiş kişilerin durumunu anlıyoruz.

Avukatlar işsiz kalır mı

Avukatlık ve İşsizlik

Hukukta bir dönem kontenjan kontrolsüz bir şekilde arttı. Sonra bu hatadan dönülse de yine de epey kontenjan bulunuyor. Ortalama bir değer verirsek her yıl yaklaşık 16 – 17 bin kişi hukuk fakültesine giriyor ve her yıl yaklaşık bu kadar kişi mezun oluyor. Tabi bunların hepsi avukat olmuyor. Hakimlik, savcılık, kaymakamlık, müsteşarlık gibi meslekler de hukuk aracılığıyla ediniliyor. Ancak ağırlıklı olarak hukuk mezunları avukat olur.

Günümüzde işsiz kalma tehlikesi her meslekte olduğu gibi avukatlıkta da bulunuyor. Ancak bu ihtimal oldukça düşüktür. Bu nedenle avukatlık hala iş açısından ilk sırada tercih edilecek meslekler arasında yer almaktadır.

Avukatlar bir yerde avukat olarak maaşlı olarak çalışabildiği gibi  serbest avukat olarak da çalışabilir. Serbest avukatlıkta ücret karşılığında davalara bakar ve hukuki davaları takip edersiniz.

Aslında serbest avukatlık diye bir alternatif olduğu için avukatların hiçbir zaman işsiz kalmadığı da düşünülebilir. Çünkü bir avukat ille birinin yanında iş bulmak zorunda değildir. Avukat kimliğini aldıktan sonra kendi namına da çalışabilir.

İşsiz Kalmamak İçin Bir Avukatın Yapabilecekleri

Avukatlar işsiz kalır mı sorusuna yanıt verdik sanırım. Kısaca toparlarsak evet avukatlar da işsiz kalabilir ancak Türkiye şartlarında hala iş bulma konusunda oldukça avantajlı bir meslek olduğunu söyleyebiliriz. Yine de işsiz kalma ihtimalinizi daha da azaltacak yöntemler mevcuttur. Bunları yaparsanız aynı zamanda mesleki açıdan başarı şansınız da artar.

  • Mümkün oldukça iyi bir üniversiteden mezun olun. İstanbul hukuk, Ankara hukuk, Marmara hukuk gibi bölümler iyi eğitim veren okullardır.
  • Okulu küçüksemeyin. Teorik derslere önem verin. Yüksek ortalama yapmaya çalışın.
  • Mezun olunca iyi bir yerde staj yapmaya özen gösterin.
  • Okulu okurken İngilizce öğrenin. Eğer yapamadıysanız mezun olunca ilk işiniz bu olsun. Yabancı dil hukukta bile büyük avantaj sağlar.
  • Teorik yön kadar pratik yönden de kendinizi geliştirin. Her türlü davaya girmeye çalışın. Girişken olun.
  • Hukukta şekil ve usul son derece önemlidir. Bunları iyi öğrenin.
  • Her şeyi sorun. Hukukta bilgi ana güçtür. Yapacağınız meslek de bilgiye dayalı bir meslektir.
  • Yargıtay kararlarını okuyun. Araştırın, kendinizi geliştirin.
  • Girişken ve sosyal olun. Eğer iletişim yönünüz zayıfsa iletişim eğitimi de alabilirsiniz.

Bunları yaparsanız iş bulma olanağınız artar. Serbest avukatlık yaptığınızda da başarı şansınız artacaktır. Bir meslekte rekabet ne kadar fazla olursa olsun kendini geliştiren kişi farkı mutlaka açacaktır.

Leave a Comment