Yaşın Önemli Olmadığı Meslekler

Her mesleğin gerektirdiği belirli koşullar vardır. Bazı meslekler de ciddi şekilde yaşa bağlıdır. Örneğin sporcu olmak istiyorsanız kesinlikle başlamak için 16 – 17 yaşlarından küçük olmanız gerekir. Bu yaşlardan sonra başladığınızda sporda istediğiniz sonucu alamazsınız. Bunun gibi birçok örnek verilebilir. Ancak bir de yaşın önemli olmadığı meslekler bulunmaktadır. Bunlara özellikle değinmeliyiz ki her yaştaki insanlar için bir motivasyon kaynağı olsun.

Burada temel kural şudur aslında. Yaşa takılmayın. Bir şey yapmak istiyorsanız onu yapın. Sadece yapmak istediğiniz şeyi iyi analiz edin. Çünkü sadece istek duymak başarı için her zaman yeterli olmayabiliyor.

Aslına bakarsanız belirli bir yaşın üstünde olmak birçok alanda avantaj sağlar. Yaş büyüdüğünde insanları tanıma, çevreyi tanıma, ekonomiyi daha iyi anlama gibi nitelikleriniz tecrübeyle gelişir. Bu da size iş hayatında çeşitli avantajlar sağlar.

yaşın önemli olmadığı meslekler

Her Yaşta Yapılabilecek Meslekler

Bazı meslekler var ki sıfırdan meslek sahibi olmak isteyenlerin imdadına yetişiyor. Kaç yaşınızda olursanız olun bu meslekleri edinebilirsiniz. Yalnız buradan şu işlerin çok kolay olduğu izlenimi uyanmasın. Her işin için belirli bir çaba gerekir. Bizim için önemli olan bu mesleklerde yaşın engelleyici bir faktör olmamasıdır.

1. Esnaflık

Esnaflık bazılarına göre meslek değildir. Ancak bizce bu doğru değil. Esnaflık ciddi bir meslektir. Türkiye’de bireysel çalışanların büyük bir kısmı esnaf olarak çalışmaktadır. Üstelik esnaflık yapabileceğiniz alanlar yeteneklerinize göre oldukça geniştir. Neye ilginiz varsa ve ne konuda bir şeyler öğrenmeye hevesim var diyorsanız o konuda bir dükkan açabilir ve ürünlerinizi satabilirsiniz.

40 yaşından sonra hayata yeniden başlamak isteyen insanlar veya bir şekilde para kazanmak isteyenlerin esnaflık yapmaya başladığı ve bazen oldukça başarılı oldukları görülmektedir. Yine çok erken yaşlarda da esnaflığı öğrenen ve başarılı bir şekilde yapan insanlar olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla bu meslek için belirli bir yaş sınırı bulunmuyor.

İlgili yazı: 40 yaşından sonra öğrenilecek meslekler

2. Çiftçilik – Hayvancılık

Çiftçilikte ve hayvancılıkta para kazanmak mümkündür. Hatta başarılı yapanlar için bu işlerde güzel para kazanmak da olasıdır. Ancak burada da bu işlerin kolay olduğu izlenimi uyanmamalıdır. İnsanlar hesap yapıp şu kadar koyun beslesem, şu kadar yavruları olsa, şu fiyata satsam şu kadar para ediyor şeklinde hesaplara giriyorlar. Ancak Türkiye’de hesaplanamayan birçok faktör bulunuyor.

Örneğin mazot fiyatları artarsa tarım yapmak zorlaşıyor. Tohum ve gübre almak için paraya ihtiyacınız var. Ayrıca mesleğe sonradan girdiğinizde tarla veya çiftlik alamayacak durumdaysanız kiralama yoluna gideceksiniz. Tarımda yağışa bağlısınız. Hayvancılıkta en önemli faktörlerden biri hayvanınızın hastalanıp ölmemesidir.

Bütün bu riskleri ise bilgi ve tecrübeyle aşabilirsiniz. Bu sektöre giren insanların bütün bir bölümü birkaç yıl tecrübeden sonra güzel paralar kazanabilmektedir. Ayrıca bu işe her yaşta girebilirsiniz ancak öğrenebileceğiniz her bilgiyi öğrenmeye çalışmalısınız.

3. Şoförlük

Sürücü belgesi almak için en az 18 yaşında olmak gerekiyor. Kamyon, tır vb. araçları sürmek için ise en az 21 yaş gerekiyor. Bu yaşın üstündeyseniz şoförlük yapabilirsiniz. Üst yaş sınırı bulunmuyor ama 80 yaşından sonra da şoförlük yapmanız pek mümkün değildir.

Şoförlüğün birçok türü var. Minibüs şoförlüğü, otobüs şoförlüğü, taksicilik, özel araç şoförlüğü, servis şoförlüğü gibi. Ülkemizde epey kalabalık bir nüfus bu yolla hayatını idame ettiriyor. Üstelik bu insanlar 18 yaşından 70 yaşına kadar çeşitli yaşlarda bulunuyor.

4. Emlakçılık

Emlakçılık kısa sürede öğrenilecek meslekler arasında yer aldığı için her yaştan meslek sahibi olmak isteyenler için iyi bir alternatiftir. Ayrıca ek iş olarak da emlakçılık yapmak mümkündür.

Emlakçı olmak için konut piyasasına hakim olmanız gerekir. Özellikle çalıştığınız bölgeye odaklandığınızda ve bir bölgeyi bütün yönleriyle iyi bildiğinizde iyi bir emlakçı olmanız mümkündür. Üstelik mesleğe giriş maliyeti de oldukça düşüktür. Küçük bir dükkan kiralamak yeterlidir. Hatta bazı durumlarda dükkan olmadan da emlakçılık yapılabilir.

5. Yatırımcılık

Yatırımcılığı bir meslek olarak görmeme alışkanlığı bulunuyor. Ancak özellikle enflasyonun olduğu ve paranın hızla değer kaybettiği ülkemizde yatırım yapmak çok önemlidir. Eğer nasıl yapılabileceğinizi öğrenirseniz doğru yatırımla paranızı büyüttüğünüzde aylık kazancınız sabit bir işten kazanabileceğinizi geçebilir.

Ayrıca gerekli sertifikaları aldığınızda diğer insanlara yatırım danışmanlığı yaparak da para kazanabilirsiniz. Bu işin avantajı girişinin kolay olmasıdır. Dezavantajı ise yüksek miktarda bilgi ve risk yönetimi tecrübesi gerektirmesidir. Çünkü yatırım işinde kazanmak kadar kaybetmek de vardır. Ekonominin gidişatı birçok faktöre bağlıdır ve bunları öngörmek çoğu zaman mümkün değildir.

Her yaşta yapılabilecek meslekler listesini çoğaltabiliriz. Aslına bakarsanız çoğu işte ve girişim fikrinde yaşı bir engel olarak görmemelisiniz. Yukarıda listelediklerimiz size kısa bir fikir verecektir.

Leave a Comment